Tämäkin blogi pääsee vihdoin eloon. Julkaisen seuraavien viikkojen aikana SYK:n 8. luokan oppilaiden kirjoitelmia tuntien aiheista sekä kuvia tehdyistä töistä.
Tuomas, Nikolas, Solja ja Lotta kertoivat tunnilla polyeteenistä. Tässä heidän ryhmätyönsä kirjallisessa muodossa:
Polyeteeni sopii käytettäväksi teollisuudenaloilla sen hyvän
iskulujuuden, sähköisten ominaisuuksien ja kemiallisen kestävyyden johdosta.
Lisäksi sen halpa hinta ja elintarvikekelpoisuus lisäävät sen suosiota.
Polyeteenin ominaisuudet vaihtelevat kuitenkin suuresti sen
valmistusmenetelmästä ja lisäksi se voidaan luokitella eri luokkiin perustuen
pääasiassa sen tiheyteen ja haarautuneisuuteen, mutta yleensä jaottelu tehdään
tiheyden perusteella. Polyeteeni on erittäin paloherkkä ja vaikea liimata. Monikäyttöisyyttä
rajoittavat myös sen heikko repimislujuus ja alhainen lämpötilankesto, sillä
sen pehmenemistä voi tapahtua jo peräti +40 asteen lämmössä.
Tuomas, Nikolas, Solja ja Lotta kertoivat tunnilla polyeteenistä. Tässä heidän ryhmätyönsä kirjallisessa muodossa:
POLYETEENI, PE
Perustietoa
PE eli polyeteeni on maailman käytetyin muovi ja se on myös
rakenteeltaan yksinkertaisin kaikista kaupallisista polymeereistä eli
suurimolekyylisistä orgaanisista
yhdisteistä, joissa toistuvat samat sidostyypit. Molekyylimuodossa
se on hiiliketju, jossa jokaiseen hiileen on sitoutunut
kaksi
vetymolekyyliä.

Käyttö
Polyeteeniä käytetään elintarvikekelpoisuutensa ansiosta monissa
elintarvikkeiden säilyttämiseen ja käsittelyyn liittyvissä esineissä,
esimerkiksi leikkuulaudoissa, elintarvikemuoteissa, maitopurkeissa ja joissakin
vihannespusseissa. Siitä myös tehdään ruiskuvalettuna esimerkiksi leluja,
postilaatikoita, olutkoreja, pakkauslaatikoita sekä kotitalousastioita, sillä
se on halpaa.
Polyeteeni ei sovi esimerkiksi käyttökohteisiin joilta
vaaditaan korkean lämpötilan kestoa tai UV-säteilyn kestoa. Sitä ei myöskään
yleensä käytetä liimaamista vaativissa kohteissa, sillä sen liimaaminen vaatii
hankalan esikäsittelyn ja liimaussaumat jäävät usein heikoiksi.
Valmistus
Polyeteenin syntetisointi eli valmistus perustuu eteenin
polymeroimiseen. Reaktiossa monomeerin kaksoissidokset hajoavat. Monomeeri on
pieni molekyyli. Esimerkiksi hiilivedyt ovat monomeerejä. Kun kaksoissidokset
hajoavat, muodostuu hiiliatomien välille yksinkertaisia kovalenttisiä sidoksia.
Täten syntyy makromolekyyli. Polyeteeni on keinotekoisesti valmistettu
makromolekyyli. Polyeteenin molekyylissä on pelkästään hiili- ja vetyatomeja.
Polyeteenin rakenteesta johtuen se ei reagoi kemiallisesti.
Historia ja
löytö
Polyeteenin löysi ensimmäisenä Hans von Pechmann vuonna 1898.
Aine oli valkoista ja tahmaista. Se koostui pitkistä –CH2- joukoista. Vuonna 1933
Eric Fawcett ja Reginald Gibson löysivät vahingossa teolliseen käyttöön
sopivampaa polyeteeniä. Koe oli kuitenkin vaikea toistaa ja polyeteenin kehitys
pysähtyi toiseen maailmansotaan. 50-luvun alussa tapahtui läpimurto. Robert
Banks ja J. Paul Hogan kehittivät Philipsin tehtailla katalyytin, joka
mahdollisti helpomman polyeteenin tuotannon. 1953 Karl Zieger kehitti oman
menetelmänsä, joka vaati alhaisemman lämpötilan kuin Philipsin menetelmä.
Molempia menetelmiä käytettiin paljon 50 ja 60 luvuilla HDPE
tuotantoon. Tämän jälkeen molempia menetelmiä on kehitetty paljon ja
ne ovat luoneet perustan polymeerien tuotannolle.
Lähteet:
-----------------------
Tunnilla emme valmistaneet polyeteeniä, sen sijaan valmistimme puolisynteettistä kaseiinimuovia maidosta. Kaseiinimuovia on valmistettu aikoinaan laajassa teollisessa mittakaavassakin. Se on ensimmäinen Suomessa teollisesti valmistetuista muoveista ja Suomen ensimmäinen muovialan yritys Sarvis vei kaseiinimuovista valmistettuja nappeja ulkomaillekin.
Käytimme työssä Kemianluokka Gadolinin sivuilta löytynyttä ohjetta:
Työssä lämmitettiin (elintarvikeväreillä värjättyä) rasvatonta maitoa 50 asteeseen, jonka jälkeen maitoon lisättiin väkiviinaetikkaa. Tällöin huomattiin maidon kaseiiniproteiinin denaturoituvan ja koaguloituvan denaturoitumisen seurauksena. Tämä denaturoitunut proteiini eli kaseiinimuovi kerättiin muovilusikan avulla keitinlasista ulos.
Vaihe 1. Värjätty maito lämmitettiin kaasupolttimen avulla.
Vaihe 2. Etikkahapon lisäyksen jälkeen kaseiiniproteiini denaturoitui muovimaiseksi ja se voitiin kerätä muovilusikan avulla keitinlasista pois.
Paljon hyödyllistä ja ytimekästä tietoa sisältävä teksti. Selkeä aihepiireihin jako sekä sopivasti havainnollistavia kuvia. Kokonaisuudessaan erinomainen esitelmä! :)
VastaaPoistaSopivan lyhyt ja ytimekäs esitelmä. Kuvat ovat havainnollistavia ja kokonaisuus on selkeä ja turha tieto on jätetty pois.
VastaaPoista