Saippuatunnilla perehdyimme pesuaineiden rasvaa liuottavaan vaikutukseen sekä valmistimme saippuaa Patrickin, Tiian, Paulan ja Nellan esitelmän jälkeen, joka on liitetty oheen kirjallisessa muodossa.
--------------------------------------------------------------
Saippua
Saippuan historia
Saippuan
historia ulottuu monien tuhansien vuosien taakse, jo muinaiset egyptiläiset
käyttivät ja valmistivat saippuaa. Saippuan keksijöitä olivat todennäköisesti
sumerilaiset. Euroopassa se oli vielä 1500- luvulla vain rikkaiden saatavilla.
Parin sadan vuoden jälkeen noin 1700- luvulla kemian teollisuus mahdollisti
saippuan raaka-aineiden teollisen valmistuksen. Ranskalainen Michel Eugéne
Chevreul osoitti glyserolin ja emäksien kytkennät saippuan valmistuksessa
kehittäessään rasvojen ja öljyjen tutkimusta. 1800- luvun lopulla
saippuatehtaita oli jo kaikissa länsimaissa ja valmistusmäärät olivat suuria.
Saippuasta tuli suosittu ihonhoitotuote ja valikoimat olivat laajat. Toisen
maailmansodan aikaan saippuasta tuli säännöstelty tuote, jonka takia saippuaa alettiin
valmistaa myös kotioloissa. Kauppoihin saippua tuli vasta 1940- luvun lopulla.
Saippuan valmistus
Saippuaa syntyy saippuoitumisreaktiossa, joista
tunnetuimpia menetelmiä ovat keitto-, kylmä- ja kuumamenetelmä.
Keittomenetelmä:
Kovaa eläinrasvaa keitetään emäksisessä liuoksessa (esim.
lipeä eli NaOH) monia tunteja, sillä saippuoitumisreaktio tapahtuu hitaasti. Keitettäessä
lipeä katkoo rasvan esterisidoksia ja pilkkoo rasvan glyseroliksi ja
rasvahappojen natriumsuoloiksi. Kun saippuoitumisreaktio on valmis, liuokseen
lisätään natriumkloridia. Siten ylimääräinen lipeä, vesi ja glyseroli jäävät
pohjalle kun taas saippua eli rasvahapon natriumsuola kohoaa keittoastian
pinnalle. Menetelmästä valmistunut
rasvahapon natriumsuola (C15H31COONa) ei kuitenkaan ole vielä puhdas
käytettäväksi saippuana, joten keitto ja suolaus toistetaan vielä uudestaan.
Kylmämenetelmä:
Kylmämenetelmässä rasvaa ja emästä sekoitetaan niin kauan,
että muodostuu emulsio eli paksuhko massa. Sopiva lämpötila on 30-50C. Emulsio kaadetaan
muotteihin ja laitetaan viileään paikkaan, jossa se kiinteytyy saippuaksi noin vuorokauden
kuluessa.
Kuumamenetelmä:
Kuumamenetelmä on jatkoa kylmämenetelmälle, sillä kylmämenetelmässä syntynyt emulsio laitetaan muottien sijasta 100 asteiseen uuniin pariksi tunniksi. Kuumamenetelmällä valmistaessa vettä tarvitaan haihtumisen vuoksi kylmämenetelmää enemmän.
Saippuan käyttökohteita
Saippua on
tehokas pesuaine jota käytetään yleensä ihmisen ja joidenkin vaatteiden
pesemiseen, mutta sillä voi pestä paljon muutakin. Saippuaa käytetään veden
kanssa. Esimerkiksi kun puhdistat uunia saippualla, tarvitset märän rätin ja
saippuaa. Kun peset vaatteita käsipyykillä, käytetään saippuavettä.
Saippuavettä käytetään myös nahan puhdistamiseen ja pehmittämiseen.
Saippuan kemiaa
Saippua siis
koostuu kolmesta
osasta; rasvahapoista, hiilivedyistä ja alkalista (useimmiten KOH
tai NaCl). Miksi saippua sitten
siivoaa ja irrottaa likaa? Kunnon siivoamiseen tarvitaan kolmenlaista eri energiaa:
-kemiallista energiaa: Saippua tai muu siivousaine
-lämpöenergiaa: Lämmin vesi tai pesuympäristö
-liike-energiaa: käsien tai pesukoneen hankaava
liike.
Yhdistetään
nämä kaikki tasapainoisesti ja t-paidan johon kaatui hieman öljyä pitäisi
puhdistua teorian mukaan näin: Paitaa ei voi puhdistaa paljain käsin ja vain
vedellä, koska rasva hylkii vettä. Mutta kun veteen lisätään saippuaa, hydrophobinen saippuan osa, hiilivedyt, vetäytyvät likaa kohti ja
vedestä pois, mutta toinen puoli, hydrophilinen
osa, rasvahapot ja alkalit, vetäytyvät vettä kohti. Tämä
molemminpuolinen veto irrottaa lian t-paidasta ja saa sen sekoittumaan veteen. Lämpö
auttaa erittelemään ja sekoittamaan likaa vedessä, ja käsien hankaus auttaa lian
vapauttamisessa.
Lähteet:
Rauno Lahtinen - Saippuaa! (Atena 2006)
Kuvat
--------------------------------------------------------------
Valmistimme esityksen jälkeen saippuaa Kemianluokka Gadolinin ohjeen mukaan pienin muutoksin. Käytimme rasvana oliiviöljyä (sitä kun löytyi helposti kaupasta pääsiäisen jälkeisenä aamuna matkalla kouluun), emmekä käyttäneet eteerisiä öljyjä tuoksuaineina. Rasvana voi käyttää lähes mitä tahansa kasviöljyä/rasvaa. Yksi tyypillisimmistä kotikemistin saippuarasvoista on kuulemani mukaan kookosrasva. Oliiviöljystä tehdystä saippuasta tulee helposti hieman pehmeä, kuten tälläkin kerralla taisi käydä. Ohessa muutamia saippuaryhmän ottamia kuvia saippuan valmistuksesta.
![]() | ||
Oliiviöljy lämmitettiin noin 60 asteeseen C. |
![]() |
Oliiviöljyyn lisättiin 30%:nen NaOH-liuos. |
Lyhyt ja ytimekäs, mutta silti kattava kirjoitus! Oli mielenkiintoista lukea ensin saippuan historiasta ja sen jälkeen nähdä sen valmistusta käytännössä. Opin paljon uutta!
VastaaPoistaJohanna Pohjonen 8b